Een gastcollege van Chris Geene, docent ICT bij de Fontys Hogescholen. Het ging over de essentie van Data visualisatie en infographics. Oftewel storytelling door middel van beeld.
Een opmerkelijk feitje was dat een gemiddeld persoon in 40 databases zit. Dan ga ik toch wel even nadenken welke gegevens er allemaal bekend zijn bij deze databases. Zijn het de algemene NAW gegevens en de eventuele extra informatie die je doorgaans bij een aanmelding moet invoeren, of meer?
Er werden enkele voorbeelden gegeven van hoe krachtig visualisaties zijn: Hoe kun je uniek zijn met infographics: Chris haalde het voorbeeld van de NOS aan, die een webpagina vol met visualisaties aanbieden. Deze was vooralsnog niet bekend bij mij. Voorbeeld NOS, infographics zijn gemaakt omdat mensen niet meer lezen. Nog twee voorbeelden zijn het voorbeeld van Hans Rosling (Ted Talk: Als je bij wijzigingen in de data duidelijk kan uitleggen ‘waarom’, heb je de essentie van visualisatie/storytelling door) en het voorbeeld van The art of visualization
Verder hebben we ook een kleine opdracht zelf meegekregen. Het was de bedoeling om vanuit de Open Data database CBS een visualisatie te maken. Ik had gegevens over de gezondheid en zorg gedownload en hiervan geprobeerd een visualisatie te maken. Echter was ik op het moment van het college niet zo bedreven met het visualiseren en het resultaat was binnen de korte tijd niet heel denderend. Het was namelijk zo dat deze workshop het vorige semester een gehele dag duurde, nu enkel maar twee uurtjes. Daarom was deze opdracht ingekort en konden we geen goede analyses en visualisaties maken. Jammer, aangezien het een interessant onderwerp betrof.
Brein werkt zo effectief, dat het visuals heel snel interpreteert. Dus het advies wat Chris Geene ons meegaf was, ga zo snel mogelijk data visualiseren. Maar wat bij mij pas echt wat deed, was de visualisatie over de WWII. Het is een interactieve visualisatie die vrij lang duurt, maar die zeker het kijken waard is. De hele minorklas was stil en zat met open ogen te kijken hoe de verschillende cijfers en statistieken werden gepresenteerd.